Hoe werkt een warmtepomp?
Benieuwd naar de werking van een warmtepomp? Lees hieronder meer!
In de zoektocht naar duurzame en energiezuinige verwarmingsoplossingen is de warmtepomp een populaire keuze. Maar veel mensen weten niet precies hoe een warmtepomp precies werkt, dat leggen wij u hier uit!. Wist u bijvoorbeeld dat een bepaald type warmtepomp ook in staat is om te koelen?
Wat is een warmtepomp?
Een warmtepomp is een systeem dat warmte uit de omgeving (lucht, water of grond) haalt en deze gebruikt om uw huis te verwarmen. Het principe is vergelijkbaar met dat van een koelkast, maar dan omgekeerd. Waar een koelkast warmte van binnen naar buiten verplaatst om de binnenkant koel te houden, verplaatst een warmtepomp warmte van buiten naar binnen om uw huis te verwarmen. Bij Jansen van der Grift maken wij gebruik van drie verschillende soorten warmtepompen. Die ieder ook net iets anders werken.
Hybride warmtepomp
Hybride warmtepompen zijn ontworpen om warmte te onttrekken uit de buitenlucht. Vervolgens wordt deze gewonnen warmte op een efficiënte manier omgezet in warm tapwater en/of centrale verwarming voor uw huis, winkel of kantoor. Wat deze warmtepompen in hun werking onderscheidt, is de aanvullende verwarmingsbron die ze bevatten. Wanneer de omstandigheden vragen om extra warmte, schakelt het systeem automatisch over naar deze aanvullende bron, de losse of ingebouwde gasketel, wat zorgt voor een comfortabele verwarming ervaring, ongeacht het weer.
Lucht-water warmtepomp
Lucht-water warmtepompen trekken met de buitenunit de buitenlucht aan. Deze lucht passeert de warmtewisselaar die gevuld is met een koelmiddel. Dit zorgt ervoor dat het koelmiddel verdampt. Deze damp wordt door de compressor samengedrukt, waarbij energie vrijkomt. Om deze energie is het te doen. Deze energie wordt in de vorm van warmte afgegeven aan het water in de verwarmingsinstallatie.
Lucht-lucht warmtepomp
Een lucht-lucht warmtepomp is een verwarmingssysteem dat warmte onttrekt aan de buitenlucht en de warmte naar binnen transporteert om een ruimte te verwarmen. Lucht-lucht warmtepompen bestaan meestal uit een buitenunit en een binnenunit. Deze zijn met elkaar verbonden.
De buitenunit trekt de buitenlucht aan door middel van een ventilator. Deze aangetrokken lucht wordt op de gewenste temperatuur gebracht met behulp van koelgas door middel van een compressor. Dit opgewarmde koelgas geeft daarna energie af aan de lucht die door de binnenunit wordt aangetrokken. Zo kan warme lucht in het gebouw worden geblazen. Dit systeem kan ook omgekeerd ingezet worden, de lucht-lucht warmtepomp kan dus ook de warmte uit een ruimte onttrekken om deze te koelen. Meerdere binnenunits kunnen aan één buitenunit gekoppeld worden, zo kan u meerdere ruimtes bedienen met één buitenunit.
Hoeveel kost een warmtepomp?
De kosten voor de aanschaf van een warmtepomp zijn erg afhankelijk van het vermogen en de specificaties van het systeem dat u wilt aanschaffen. De subsidie voor warmtepompen zorgt er ook voor dat de totale kosten lager uitkomen. Voor een prijsindicatie kunt u contact met ons opnemen. We helpen u graag verder!