Lucht-water warmtepomp

De werking van een lucht-water warmtepomp is in principe hetzelfde als die van een koelkast, maar dan juist omgekeerd. De lucht-water warmtepomp haalt de warmte uit de buitenlucht en geeft deze warmte af aan de cv-installatie. Deze warmtepompen bestaan uit een binnen- en buitenunit. Hiermee kan u op een duurzame wijze ruimtes en tapwater verwarmen. 

Hoe werkt een lucht-water warmtepomp

Lucht-water warmtepompen trekken met de buitenunit de buitenlucht aan. Deze lucht passeert de warmtewisselaar die gevuld is met koelmiddel. Dit zorgt ervoor dat het koelmiddel verdampt. Deze damp wordt door de compressor samengedrukt, waarbij energie vrijkomt. Om deze energie is het te doen.

Deze energie wordt in de vorm van warmte afgegeven aan het water in de verwarmingsinstallatie. Met dit warme water kan u dan weer douchen of uw ruimte verwarmen.

De voordelen van een lucht-water warmtepomp

Het gebruik van een lucht-water warmtepomp heeft veel voordelen. Hieronder sommen we enkele voordelen voor u op:

  • Lucht-water warmtepompen zijn eenvoudiger te installeren. Bij de installatie van een bodemwarmtepomp komen meer uitdagingen kijken.
  • Deze warmtepompen stoten minder CO2 uit. Hierdoor bespaart u veel op uw gasrekening, waardoor uw netto energiekosten dalen.
  • Bijna elke lucht-water warmtepomp komt in aanmerking voor subsidie.
  • Een duurzame warmtepomp is een goede investering die de waarde van uw huis verhoogt. Uw gasverbruik verminderd of wordt zelfs nihil.
  • Veel lucht-water warmtepompen beschikken ook over koelfuncties.
  • Toekomstige prijsstijgingen van aardgas zullen u minder raken.

Het verschil tussen lucht-water en lucht-lucht warmtepompen

Beiden typen warmtepompen halen het grootste deel (ca 75%) van de energie uit de buitenlucht.

Een lucht-lucht warmtepomp is een airconditioner die ook als warmtepomp kan (bij)verwarmen. Een groot voordeel is dat de ruimte met het zelfde apparaat snel koud of warm wordt. Dus de energie uit de buitenlucht wordt gebruikt om warme lucht in te blazen.

Een lucht-water warmtepomp gebruikt de energie uit de buitenlucht om warm water te maken. Dit warme water wordt gebruikt om de woning te verwarmen. Ook kan een lucht-water warmtepomp tapwater voor de douche, het bad of de keuken maken. In veel gevallen kan het bestaande afgifte systeem, zoals vloerverwarming, radiatoren of convectoren, gebruikt worden. Soms dienen aanpassingen gedaan te worden.

Hoeveel kost een lucht-water warmtepomp?

Vanzelfsprekend zijn de kosten erg afhankelijk van het vermogen en de specificaties van het systeem dat u wilt aanschaffen. De subsidie voor warmtepompen zorgt er ook voor dat de totale kosten lager uitkomen. Voor een prijsindicatie bij uw situatie kan u contact met ons opnemen.

De installatie van lucht-lucht warmtepompen kunnen we binnen één dag bij u regelen en is voordeliger ten opzichte van andere type warmtepompen. Voor het onderhoud van de warmtepomp kan u een onderhoudscontract bij ons afsluiten.

Kunnen we u helpen met uw duurzaamheidsvraagstuk?

Plan adviesgesprek in