Lucht-lucht warmtepomp

Een lucht-lucht warmtepomp kan gebruikt worden om uw woon- of kantoorruimte te verwarmen. De lucht-lucht warmtepomp werkt bijna hetzelfde als een airco, maar kan juist ook warme lucht afgeven. Het omgekeerde kan nog steeds, dus u kan ook uw huis of kantoor koelen met deze installaties. Lucht-lucht warmtepompen zijn voornamelijk geschikt voor ruimtes met een lagere verwarmingsbehoefte.

Hoe werkt een lucht-lucht warmtepomp?

Een lucht-lucht warmtepomp is een verwarmingssysteem dat warmte onttrekt aan de buitenlucht en de warmte naar binnen transporteert om een ruimte te verwarmen. Lucht-lucht warmtepompen bestaan meestal uit een buitenunit en een binnenunit. Deze zijn met elkaar verbonden.

De buitenunit trekt de buitenlucht aan door middel van een ventilator. Deze aangetrokken lucht wordt op de gewenste temperatuur gebracht met behulp van koelgas door middel van een compressor. Dit opgewarmde koelgas geeft daarna energie af aan de lucht die door de binnenunit wordt aangetrokken. Zo kan warme lucht in het gebouw worden geblazen.

Dit systeem kan ook omgekeerd ingezet worden, de lucht-lucht warmtepomp kan dus ook de warmte uit een ruimte onttrekken om deze te koelen.

Meerdere binnenunits kunnen aan één buitenunit gekoppeld worden, zo kan u meerdere ruimtes bedienen met één buitenunit.

De voordelen van een lucht-lucht warmtepomp

Een lucht-lucht warmtepomp is een goed alternatief voor elektrische verwarming, omdat dit meestal een stuk voordeliger is. Wanneer er al een verwarmingsinstallatie aanwezig is, bijvoorbeeld radiatoren, dan is een lucht-water warmtepomp ook een optie. 

De lucht-lucht warmtepomp is een perfecte oplossing als er geen centrale verwarming aanwezig is in het gebouw. In dit geval kan u dan alsnog goed verwarmen met een lucht-lucht warmtepomp. In kleine, goed geïsoleerde ruimtes zal een lucht-lucht warmtepomp meer dan genoeg verwarming bieden. De warme lucht zal namelijk lastig ontsnappen en goed blijven hangen.

Een groot voordeel bij de toepassing van warmtepompen is dat het gasverbruik verminderd of zelfs nihil wordt. Wel zal het elektriciteitsverbruik toenemen. Bij toepassing van PV panelen kan het verbruik geheel of gedeeltelijk zelf worden opgewekt.

Tot slot is het aanschaffen van een lucht-lucht warmtepomp veel voordeliger dan de andere type warmtepompen.

Het verschil tussen lucht-lucht en lucht-water warmtepompen

Beiden typen warmtepompen halen het grootste deel (ca 75%) van de energie uit de buitenlucht.

 

Een lucht-lucht warmtepomp is een airconditioner die ook als warmtepomp kan (bij)verwarmen. Een groot voordeel is dat de ruimte met het zelfde apparaat snel koud of warm wordt. Dus de energie uit de buitenlucht wordt gebruikt om warme lucht in te blazen.

 

Een lucht-water warmtepomp gebruikt de energie uit de buitenlucht om warm water te maken. Dit warme water wordt gebruikt om de woning te verwarmen. Ook kan een lucht-water warmtepomp tapwater voor de douche, het bad of de keuken maken. In veel gevallen kan het bestaande afgifte systeem, zoals vloerverwarming, radiatoren of convectoren, gebruikt worden. Soms dienen aanpassingen gedaan te worden.

Meer over een lucht-water warmtepomp

Hoeveel kost een lucht-lucht warmtepomp?

Het plaatsen van een lucht-lucht warmtepomp kost een stuk minder vergeleken met de andere systemen. Wanneer u kiest voor meerdere binnenunits of een hoger vermogen, zal de prijs ook stijgen. Voor de relatief lage prijs bent u wel flexibel, dit systeem kan u in de zomer ook inzetten als airco. Elk systeem is uniek en verschilt daardoor in prijs, neem gerust contact met ons op voor een prijsindicatie voor uw kantoor of woning.

Daarnaast zal u het systeem ook moeten onderhouden, hier komen onderhoudskosten bij kijken. Hiervoor raden we aan om een onderhoudscontract af te sluiten. Zo bent u altijd verzekerd van de optimale verwarming en verkoeling.

Kunnen we u helpen met uw duurzaamheidsvraagstuk?

Plan adviesgesprek in