De beste plek om uw airconditioning te plaatsen

Benieuwd wat de perfecte plek is voor uw airconditioning? Lees het hieronder!

Geert-Jan
Eigenaar
oktober 2023

Om optimaal van de voordelen van uw airco te profiteren, is het belangrijk om hem op de juiste plek te installeren. Bij het installeren van een airco ligt vaak de nadruk op de binnenunit en niet op de buitenunit. Dit is begrijpelijk, aangezien u vaker naar de binnenunit zal kijken. Hierdoor wordt er aan de locatie van de buitenunit soms minder aandacht besteed, maar ook deze locatie is van belang. In dit blog delen we belangrijke tips om de beste locatie voor uw airco te bepalen!

Waar moet u de binnenunit plaatsen?

Om te beginnen is het van belang om te bepalen welke ruimte u wilt koelen met de airconditioner, of het nu de woonkamer, slaapkamer(s) of zolder is. Nadat dit is besloten, moet u samen met de installateur de geschikte locatie voor de binnenunit bepalen. Er zijn enkele voorwaarden waaraan moet worden voldaan bij de plaatsing, en dit wordt altijd in overleg met de installateur gedaan. We sommen ze hieronder op.

Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem contact op!

Tips voor het plaatsen van de binnenunit

  • Afstand tot warmtebronnen: Vermijd het plaatsen van de binnenunit in de buurt van warmtebronnen, zoals radiatoren, omdat dit de efficiëntie van de airco kan beïnvloeden.
  • Blootstelling aan direct zonlicht: De voorkeur is om de binnenunit niet bloot te stellen aan direct zonlicht. Een te warme binnenunit moet harder werken, wat resulteert in een hoger energieverbruik.
  • Hoogte van de plaatsing: Het binnendeel van de airco moet zo hoog mogelijk worden geplaatst om de ruimte efficiënter te koelen. Dit zorgt voor een betere verspreiding van de koude lucht. Warme lucht stijgt namelijk op in een ruimte en zo kan de airco de meeste warme lucht onderscheppen.
  • Ruimte rondom de binnenunit: De binnenunit moet niet strak tegen het plafond worden geplaatst. Er moet ongeveer 15 cm ruimte vrij blijven aan de boven- en zijkanten voor een optimale werking.
  • Sterke wand: Zorg ervoor dat de wand waarop de binnenunit wordt gemonteerd sterk genoeg is om het gewicht van de unit te dragen.

Het is altijd raadzaam om de expertise van een installateur te benutten bij het bepalen van de ideale locatie voor de binnenunit van uw airconditioner. Hierdoor kunt u ervoor zorgen dat het systeem optimaal presteert en een comfortabele binnentemperatuur realiseert zonder onnodig energieverbruik.

Plaatsing buitenunit

Zoals eerder gezegd, krijgt de plaatsing van de buitenunit vaak minder aandacht, terwijl dit ook van groot belang is. De buitenunit kan op verschillende locaties worden geplaatst, zoals met behulp van een wandbeugel aan de gevel, op een aanbouw, op het dak van een garage, dakkapel of plat dak. Een van de voordelen van plaatsing op een plat dak is dat de buitenunit minder zichtbaar is.

Vraag hier een vrijblijvende offerte aan!

Beste plek voor uw buitenunit

De beste locatie voor de buitenunit is afhankelijk van uw situatie. Het is essentieel dat de unit volledig vrij staat. Voor optimale prestaties is het aan te raden om de buitenunit in de schaduw te plaatsen. Als de buitenunit zich in direct zonlicht bevindt, zal het langer duren voordat koude lucht de woning binnenkomt. Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met de buren, aangezien de buitenunit geluid produceert. Hoewel het geluidsniveau kan variëren, is het verstandig om de buitenunit op voldoende afstand van de buren te plaatsen. Niemand wil immers dat de buren overlast ervaren van de airco-installatie.

Uw woonkamer verwarmen en koelen

Veel mensen kiezen voor een airconditioningssysteem op zolder boven het trappengat, zo zorgt de airco (bij open deuren) voor verkoeling of voor verwarming van het hele huis. Maar bij hele warme of hele koude dagen is het lastig om met één systeem de temperatuur van alle ruimtes te reguleren. Daarom vragen veel mensen zich af waar ze de airco moeten plaatsen om hun woonkamer te verwarmen en te verkoelen. Zoek een plek waarbij de lucht optimaal wordt verdeeld in de kamer naar de zones waar je het vaakst te vinden bent. Ook in de woonkamer is het erg belangrijk om de airco niet boven warmtebronnen op te hangen.

De ideale locatie voor uw airconditioner

Het installeren van een airconditioningssysteem is een slimme oplossing voor het comfortabel maken van het klimaat binnen uw huis of kantoor. Het is aan te raden om ons als specialisten mee te laten beslissen in de keuze voor de ideale locatie voor zowel de binnen- als de buitenunit van uw systeem. Zo kunt u genieten van een aangename temperatuur in uw huis het hele jaar door. Heeft u nog vragen? Neem gerust contact met ons op, we helpen u graag!

Contact
Meer nieuws

Andere berichten