Subsidie voor warmtepompen in 2024

We begrijpen als geen ander dat de wereld van subsidies en duurzame energie complex kan zijn. Daarom vertellen we u hier alles wat u moet weten over het aanvragen en benutten van subsidies voor warmtepompen in Nederland. Warmtepompen zijn innovatieve apparaten die warmte uit de omgeving halen zoals de lucht, bodem of grondwater, en deze warmte gebruiken om gebouwen te verwarmen.

Wie komt in aanmerking voor subsidie?

Iedereen die een nieuwe warmtepomp wil aanschaffen kan hiervoor subsidie krijgen. Als consument moet u daarvoor wel eigenaar zijn van een koopwoning en deze woning gebruiken als hoofdverblijf. Als zakelijk gebruiker kan u ook een subsidie aanvragen voor uw pand of uw te verhuren woning. De hoogte van uw subsidie hangt af van het type warmtepomp en het vermogen.

Vragen? Neem gerust contact op!

Voorwaarden voor warmtepomp subsidie

Er zijn een aantal eisen waaraan uw warmtepomp moet voldoen om in aanmerking te komen voor een subsidie. Daarnaast zijn er nog enkele voorwaarden rondom het aanvragen en installeren van de warmtepomp.

Warmtepompen vallen onder de ‘Investeringssubsidie duurzame energie’ (ISDE). Deze subsidie geldt inmiddels niet meer voor apparaten in nieuwe gebouwen. Dit betekent dat de omgevingsvergunning voor uw huis is aangevraagd vóór 1 juli 2018. 

Verdere voorwaarden voor het aanvragen van een ISDE-subsidie zijn:

 • De pomp moet onderdeel zijn van een verwarmingstoestel.
 • De warmtepomp is een nieuw product, dus geen tweedehands.
 • De subsidie is bedoeld voor een warmtepomp waarmee u ruimtes of tapwater gaat verwarmen.
 • De warmtepomp die u wilt aanschaffen heeft een thermisch vermogen van maximaal 400 kW. Als u installaties schakelt wordt het maximum verhoogd naar 500 kW.
 • U laat de warmtepomp installeren door een gecertificeerde F-gassen onderneming..
 • U beschikt over een factuur en betaalbewijs van de aanschaf en installatie van de warmtepomp.
 • De subsidie wordt minimaal 24 maanden na de installatie van de warmtepomp aangevraagd. 
 • U gebruikt een warmtepomp die voldoet aan specifieke eisen. De lijst met goedgekeurde modellen is te vinden in deze meldcodelijst.
  Als uw model er niet tussen staat, kan het zijn dat u alsnog subsidie kan ontvangen, u moet dan de productbeschrijving en technische documentatie meesturen bij de subsidieaanvraag. 
 • Voor een hybride warmtepomp op buitenlucht wordt tussen de € 1.950 en € 3.000 gesubsidieerd.
 • Voor een volledige lucht/water-warmtepomp is het subsidiebedrag € 1.950 tot € 3.750.
 • Voor een bodem-warmtepomp start het bij € 3.750 en loopt tot € 5.100.

De precieze bedragen per apparaat kan u hier vinden.

Dit moet u weten over het aanvragen van subsidie

De Nederlandse overheid heeft zich gecommitteerd aan het verminderen van de CO2-uitstoot en het bevorderen van duurzame energiebronnen. Daarom heeft de overheid verschillende stimuleringsmaatregelen en subsidies ingevoerd om de overstap naar energiezuinige oplossingen, zoals warmtepompen, te bevorderen. Daarbij hoort deze subsidie voor het aanschaffen van een warmtepomp. Zo wil de overheid ervoor zorgen dat minder mensen hun huis en water verwarmen met gas.

Per 1 januari 2022 is de ISDE-subsidie voor warmtepompen verhoogd naar 30% van de gemiddelde totale investeringskosten. Hoe hoog de subsidie is, hangt af van het type apparaat en van het vermogen. Het subsidiebedrag ligt over het algemeen tussen de € 500 en € 4.000.

  • Voor een hybride warmtepomp op buitenlucht wordt tussen de € 1.950 en € 3.000 gesubsidieerd.

  • Voor een volledige lucht/water-warmtepomp is het subsidiebedrag € 1.950 tot € 3.750.

  • Voor een bodem-warmtepomp start het bij € 3.750 en loopt tot € 5.100.

De precieze bedragen per apparaat kan u hier vinden.

Subsidie Aanvragen en Voorwaarden

Het aanvragen van subsidie voor warmtepompen in 2024 is een gestructureerd proces. Hieronder vindt u de stappen die u kan volgen voor een geslaagde subsidieaanvraag.

 1. Oriëntatie: bekijk welke warmtepomp het beste bij u en uw huis past.
 2. Check de meldcode: kijk of uw gekozen warmtepomp op de meldcodelijst staat. 
 3. Koop en installatie: schaf de nieuwe warmtepomp aan en laat deze installeren door een gecertificeerd bedrijf.
 4. Bereid de subsidieaanvraag voor: als u de subsidie wil aanvragen heeft u een aantal gegevens nodig. Voordat u de subsidie gaat aanvragen is het handig om deze al verzameld te hebben. De gegevens die u nodig heeft zijn:
  DigiD, Factuur, betaalbewijs en gegevens over de installatie. 
 5. Vraag de subsidie aan voor uw warmtepomp.
  Binnen 24 maanden na de installatie kunt u een subsidieaanvraag indienen voor uw warmtepomp. Doorloop hiervoor het aanvraagformulier op ‘Mijn RVO’.

Conclusie

In 2024 biedt Nederland aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen om de overstap naar duurzame energie te versnellen. Het aanvragen van deze subsidie levert veel financiële en milieuvriendelijke voordelen op. Door de juiste stappen te volgen en goed geïnformeerd te zijn over de verschillende voorwaarden, profiteert u van deze stimuleringsmaatregelen en draagt u bij aan een groenere toekomst! Bent u benieuwd naar welke warmtepomp goed aansluit op uw wensen en woning/bedrijfspand, neem gerust contact op!

Kunnen we u helpen met uw duurzaamheidsvraagstuk?

Plan adviesgesprek in